Press "Enter" to skip to content

Концерт на рускиот вокален ансамбл “Чајка“ (фотогалерија)

Концерт на рускиот вокален ансамбл “Чајка“, на Здружението на руски сонародници во Македонија, се одржа синоќа во Центарот за култура на кој членките се исполнија голем број на руски песни од различна тематика: народни, староградски, козачки, новокомпонирани и други песни.

Рускиот вокален ансамбл “Чајка“ кој постои од 1999 година, како и н сите концерти кои ги одржува низ Македонија, така и во Битола, успешно ја представува руската песна, традиција, танц, а со промена на костимите кои ги носеа членките на “Чајка“ ја претставија и руската народна носија.

Ансамблот има доста голем фонд на костими, користи во тек на пеење елементи од руски танцoви движења и затоа неговиот настап беше интересен за гледање.

Настапот на руски вокален ансамбл “Чајка“ во Битола сигурно не ја остави, за жал, малубројната публика, рамнодушна публика, на која и ја презентира културната традиција на рускиот народ.

Концертот покрак одличната руска песна беше пропратен и со балетски точки, а присутните имаа прилика да погледанат и три кратки документарни филма за Руската федерација, за претците на денешните Руси во Македонија, како и филм за денот на заедништвото на рускиот народ.

More from КултураMore posts in Култура »