Press "Enter" to skip to content

На трибината за европска Македонија зборува Пандаровски и Петровска (фотогалерија)

Во преполната сала на Народниот театар во Битола се одржа трибина за европска Македонија на која зборуваа националниот координатор за НАТО – Стево Пендаровски и фрадоначалничката на Битола, м-р Наташа Петровска. На вечерашната трибина прва зборуваше градоначалникот на Битола,  Наташа Петровска која нагласи дека брзиот влез во ЕУ и НАТО ќе го спречи иселувањето на младите и ќе донесе свеж капитал и инвестиции во градот.-Подобра перспектива на овој македонски простор можеме да направиме ако обезбедиме безбедност на капиталот и да овозможиме доаѓање на свеж капитал во нашиот град. Тоа е можно со членството во ЕУ и НАТО, а тоа пак е директно поврзано со нашата економија и нашиот економски развој.-Битола како поднебје има свои природни вредности и е интересен град за цел свет, а со брз влез во ЕУ тогаш лесен ќе биде одговорот на прашањето каде ќе се пласираат бистричките праски, цапарските компири или младо сирење од Ниже Поле, пазарот ќе биде отворен, нашиот производ ќе добие повисока цена, ќе има подобра егзистенција и перспектива. Со влезот на Македонија во ЕУ и НАТО, Битола ќе го добие сјајот што го заслужува, истакна Петровска.На 30 септември ќе гласаме за навек да ја утврдиме македонската државност во целиот свет, рече националниот координатор за членство на Македонија во НАТО, Стево Пендаровски и додаде дека ваква шанса оваа генерација нема да има повторно и затоа не смееме да дозволиме да бидеме изолирана мала енклава на балканскиот полустров кој сеуште е турбулентен.-Нашето асоцирање во ЕУ и НАТО е единствен крупен стратешки проект за кој во Македонија, во мнозинство се согласни сите етнички заедници, и затоа во овој момент има поддршка од 31 политичка партија и дури 102 невладини организации. На ова прашање треба сите да бидеме на иста страна и на 30 септрмври да гласаме ЗА Европска Македонија, рече меѓудругото Пендаровски пред битолчани.

More from ВестиMore posts in Вести »