Press "Enter" to skip to content

Битолскиот хор “Триглав“ настапи на “Прешернов ден“ во Охрид (фотогалерија)

Со свечен концерт на хорот на СЗ ”Триглав” од Битола, кој се одржа во ОМУ “Методи Патче“ е одбележан словенечкиот културен празник “Прешернов ден“ во Охрид.Хорот “Триглав“ концертот го одржа под уметничко раководство на проф. Марина Коруновска и во пијано придружба на м-р Александра Јанковска.На концертот се обрати и амбасадорот на Репубика Словенија, Н.Е. Милан Јазбец, како и претседателката на СЗ “Триглав” Тања Франц.Хорот е формиран во 2010 година и покрај редовните настапи во државава и во Словенија настапувал и во Србија, а посебно забележителен е концертот во Виена минатата година.Оваа година се подготвуваат за два концерти во Хрватска и Словенија, а сите настапи се остварени со поддршка на канцеларијата на Владата на Словенија за Словенците во соседството и по светот.