Press "Enter" to skip to content

“40 години УКЛО-дигитална (р)еволуција“-тема на ораторскиот натпревар

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола, во пресрет на Денот на основањето на УКЛО и одбележување на 40 годишниот јубилеј, на 19 април 2019 година, по четврт пат организира натпревар во ораторство, за студентите од сите единици на Универзитетот на тема 40 години УКЛО:  Дигитална (р)еволуција.

Натпревар во ораторство или “УКЛО ТРИВИУМ“ е одлична можност студентите да ги подобруваат вештините за јавно говорење, аргументирано и структурирано изразување.

На натпреварот секој учесник треба да го ограничи својот говор до максимум 4 минути, г оворите коишто ќе се интепретираат треба да бидат оргинални и претходно необјавувани и да има задолжителни компоненти на говорот: Вовед (10-20 проценти од целиот говор); Разработка на говорот (најдолгиот и најважниот дел на говорот) и Заклучок (5-10 проценти од целиот говор); Текстот на треба да содржи повеќе од 10% цитати и говорите треба да бидат напишани и изведени на македонски јазик.

Конкурсот е отворен до 10 април 2019 година.

Be First to Comment

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *