Press "Enter" to skip to content

“Сумнал“ ќе организира конференција во знак на сеќавање на Ромите, жртви на Холоаустот

Невладината организација “Сумнал“ продолжува и ова лето со активностите, а на 25 јуни ќе организирани конференција на тема “Сеќавање, орговорност и препознатливост на Ромите – жртви на Холокаустот“. Фатма Барјам Аземовска од “Сумнал“ за оваа конференција вели:

-Конференцијата на која ќе се зборува за сеќавање, орговорност и препознатливост на Ромите – жртви на Холокаустот ќе се одржи на 25 јули, во Битола, во универзитетската библиотека “Св. Климент Охридски“. Повикот за пријавување на учесниците веќе е објавен и очекувам да се пријават говорници кои ќе одговорат на темата. Ќе зборуваат универзитетки професори, професори по историја од средно и основно образование, студенти и други истражувачи на историјата.

Конференцијата е во рамки на проектот: Психосоцијална поддршка и советување, социјален клуб и односи со јавноста на 100 преживеани Роми жртви на колокаустот во Скопје финансиран од EVZ Stiftung – Erinnerung, Verantwortung, Zukunft кој е наменет за постари лица – Роми, жртви на Холокаустот во Македонија родени пред 09 Мај 1945 година.

Фатма Барјам Аземовска очекува дека од оваа конференција да се даде придонес за признавање на жртвите и сеќавање на Ромите кои биле жртви на Холокаустот и секако презентација на сите истражувања во врска со Ромите во тоа време.

Од сите трудови кои ќе се презентираат на конференцијата ќе се печати зборник.

Mission News Theme by Compete Themes.