Press "Enter" to skip to content

Утревечер, “Август во округот Осејџ“ нова премиера на Битолскиот театар

Ансамблот на НТБ ќе изведе премиерна изведба на претставата “Август во округот Осејџ“ во режија на Драгана Милошевска-Попова, а главните улоги ги толкуваат актерите Елена Моше, Јулијана Мирчевска и Борис Чоревски.

Режисерката Милошевска-Попова на денешната прес-конференција истакна дека пиесата на американскиот писател Летс се подготвувала два месеца, бидејќи станува збор за богата приказна која била филмувана, а сега се поставува на театарска сцена со обид да го избегнеме влијанието на филмот. 

-Втор пат соработувам со актери од битолскиот театар, работевме на секој лик во претставата за да направиме интересна приказна. Оваа претстава е посветена на едно дискфункционално семејство, семејство кое се распаѓа и за тоа какво влијание имаат општествените прилики врз семејството, рече меѓу другото Милошевска-Попова.

Претставата „Август во округот Осејџ“, како што појасни драматургот Билјана Крајчевска, е црна комедија, приказна за луѓе кои под маската на семејниот живот, делумно од страв или паника мораат да се уништат, а додаде дека оваа претстава треба секој да ја види, бидејќи станува збор за црна комедија полна со сарказам.