Press "Enter" to skip to content

Болницата “Плодност“ со нова анализа, ДНА фрегментација на сперма

Во низата нови анализи кои ги воведе ПЗУ Специјална болница по гинекологија и акушерство „ПЛОДНОСТ“ од Битола е и ДНА фрегментација на сперма. 

Овoј тест се прави кога имаме неплодност од необјасниви причини, застој во растот на мебрионите во ИВФ лабораторијата, повекепати неуспешен ИВФ повторувачки абортуси кај партнерката, постари години варикоцела кај мажи со нормален и лош спермограм.Болницата “Плодност“ ја воведе и оваа анализа како дополнителен дијагностички параметар во лечењето на инфертилитетот.

Со овај тест ке се добие реална анализа на ДНА интегритетот на спермата со која ке се овозможи да се идентифицира машкиот парнер кој носи ризик да оплоди јајна клетка или ако се оплоди покасно да имаме неуспешна бременост која ке заврши со спонтан абортус.