Press "Enter" to skip to content

Најзвучните светски патаглајдерски имиња ја надлетаа Битола (фотогалерија)

Во Крушево во тек е 16-тиот FAI Светски куп во параглајдинг, кој од 5 до 18 август, на една од најдобрите европски и светски локации за параглајдинг, а се одржува последната каде што зедоа учество едни од најзвучните имиња на овој спорт.Крушево се наоѓа на надморска височина од 1350 метри надморска висина и е највисокиот град на Балканот, а тоа само едно извонредно место за годинешниот Светски куп. Заедно со Пелагониската рамница во околината претставува совршен терен за параглајдинг.Спуштајќи се од 1420 метри од Мечкин Камен во Пелагонија, околу 140 параглајдери ја надлетаа Битола, а предизвикаа големо внимание кај битолчани.Но, како и секогаш во спортот не сите успеваат да ја завршат трката, па десетина параглејдеристи предвреме ја завршија трката, атерираа на Дулие, Горно Оризари, кај “СН“ центарот, а нивното атерирање го забележавме со фото-камерата.

Текст и фото: Сашо Ристевски

More from БитолаMore posts in Битола »