Press "Enter" to skip to content

Актерот Петар Мирчевски ја доби наградата “11 Октомври“ за животно дело

На доајенот на македонското глумиште, битолскиот актер, Петар Мирчевски од Народниот театар во Битола денеска во Собранието му беше врачена државната награда “11 Октомври“ за животно дело  во областа на културата и уметноста.

Одлуката ја донесе Одборот за доделување на наградата „11 Октомври“, која е највисоко признание за животно дело, а добитници се и академик Љупчо Коцарев и писателот и ликовен уметник Димитри Дурацоски.

Петар Мирчевски од неговото дипломирање па сè досега работи во негова матична куќа, НУ Народен театар – Битола.

На добитниците наградата „11 Октомври“ им ја врачи претседателот на Одборот, Драги Ѓоргиев, а државната награда „11 Октомври“ е највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес.

Фото: МИА