Press "Enter" to skip to content

Совети од нутриционист: каква храна треба да конзумираме во изолациони услови и како корисно да го исполниме времето

Во вакви услови накбитно е да го сочуваме нашето здравје, но и не да дојдеме во ситуација да кога ќе заврши сето ова да имаме 10 или 15 кг повеѓе и со неактивност да му наштетиме на нашето здравје.

Кога веќе ни се случува вонредна ситуација и не го поминуваме времето како и вообичаено треба да знаеме навистина каква храна треба да внесеме.

Најбитно е и треба да ја ставиме на прво место во нашата исхрана свежата хранаа тоа е: зеленчук, овошје и витаминска исхрана.На база на “жива храна“ во која спаѓаат, морков, зелка, цвекло, марула, краставица, домат, спанаќ, маслинки.

Во другата група на храспаѓат “обработливи“ видови на храна како грашок, грав, леќа, ориз.Овошје е многу битно да се конзумира поради природните шекери и витамини, кои помагаат за подобар абсорбативен триаж  и енергетска прогресија.

Што се однесува пак до оброците, тие  треба да бидат количински намалени отколку вообицаено и распоредени во 5 оброка на ден, така нема да дојде до оптоваруваување на организмот.

Многу битно во овој период е да се избегнуваат тестенини и обилни количини на леб, како и газирани пијалоци и вештачки сокови, а препорака е кога сме кај течностите да се конзумираат цедени сокови и супи од зеленчук.Многу битно во оваа ситуација кога сме изолирани дома, кога не движиме доволно и не сме активни за да не дојде до атрофија или миниатрофија на мускулите.

Препорака е да барем 3 пати неделно вежбаме лесно аеробни везби кои можеме да ги правиме дома.

Едноставен совет: додека сакаме да го сочуваме нашето здравје тоа да биде навистина на прав начин!

Со вакво однесување кон себе, нема да дојдеме во ситуација кога ќе заврши сето ова да имаме 10 или 15 килограми повеѓе и со неактивност да му наштетиме на нашето здравје.

За совети за исхрана и диет програми, нутрициониста Тоше Соколов
Мобилен број 070 / 355-654
Или на фб страна Витаф диет