Press "Enter" to skip to content

Совети за самоодбрана: одбрана од удар тврд предмет-палка со примена на реален аикидо

Ѓуро Илиќ џудо мајстор 6 Дан и аикидо мајстор 7 Дан, преку неколку фотографии ќе покаже како да се одбраните од напад кога сте нападнати со тврд предмет, во прикакажаното со палка, кога нападот доаѓа од горе.

Како што е прикажано на фотографиите, нападот доаѓа од горе, а ние се одбрануваме на тој начин што прво исчекоруваме со лева нога напред-во страна, а потоа со десната рака пропуштаме во празно (раката која удира). Притоа ги ставаме двете раце една преку друга и цврсто стегаме, на тој начин напаѓачот е неутралиџиран т.е. угушен.

Прикажана е одбрана со примена на техника од реален аикидо.

More from СоветиMore posts in Совети »