Press "Enter" to skip to content

ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола: досега во Битола 30 лица позитивни на ковид-19

ЈЗУ Центар за јавно здравје Битола преку “фејс бук“ профилот ја соопшти статистиката за состојбите во Битола и регионот кој го покрива, во кое се вели:

-Во ЈЗУ Центар за јавно здравје- Битола и регионот кој го покрива (Битола, Кичево, Ресен и Демир Хисар) заклучно со 10.06.2020 година земени се вкупно 771 брис за COVID-19 од кои 348 по епидемиолошки индикации, 93 преку упатување од матичен лекар преку системот “Мој термин“ и 330 брисеви од вработени во градинки за скрининг.

Позитивни резултати за COVID-19 се добиени кај 35 лица, од кои 30 се со место на живеење во Битола, 3 во Кичево, едно лице во Демир Хисар и едно лице во Ресен.

Според исходот на заболувањето кај 5 лица болеста е во тек (3 од Битола, 1 од Кичево и 1 од Ресен), 28 лица се оздравени и кај 2 лица болеста имаше смртен исход.

Од вкупниот број на лица кај кои болеста сеуште е во тек, две лица се хоспитализирани во Клиничка болница- Битола, а три лица се на домашно лекување.

Заклучно со 10.06. 2020 година вкупно 340 лица се ставени под здравствен надзор поради контакт со позитивно лице или поради враќање од ризична земја.

More from ВестиMore posts in Вести »