Press "Enter" to skip to content

Совети за самоодбрана: одбрана при обид за удар со глава во глава

Ѓуро Илиќ од Битола е основач на будо-ценатот од Битола, џудо мајстор 6 Дан и аикидо мајстор 7 Дан, преку неколку фотографии ќе покаже како да се одбраните од напад кога сте нападнати со тврд предмет, во прикажаното со палка, кога нападот доаѓа од горе.

Како што е прикажано на фотографиите, напаѓачот фаќа со двете раце за рамена и прави обид да нанеси удар со глава. Во тој момент со деснататупаница – одоздола пласираме удар во бадата на напаѓачот, а потоа со десната нога ја избиваме неговата десна нога од назад, во пределот на коленото, а потоа го неутрализираме на земја.

На фотографиите прикажана е одбрана со примена на техника од реален аикидо.