Press "Enter" to skip to content

Совети за самоодбрана: одбрана кога напаѓачот не фаќа за двете рамена од назад

Ѓуро Илиќ од Битола е основач на будо-ценатот од Битола, џудо мајстор 6 Дан и аикидо мајстор 7 Дан, преку неколку фотографии ќе покаже како да се одбраните од напад, кога нападот доаѓа од назад, а напаѓачот не фаќа за двете рамена, со примена на техника од реален аикидо.

Одбрана кога противникот не фаќа за двете рамена од назад, се состои од тоа што прво се завртуваме десно назад, замавнувајки со десната рака под левата пазува на напаѓачот. При овој зафат силно ја ротираме десната рака во правец од долу на горе при што изведуваме изведуваме двоен лост врз левата рака на напаѓачот.

На фографиите прикажана е одбрана со примена на техника од реален аикидо.