Press "Enter" to skip to content

Совети за самоодбрана: одбрана од гушење со примена на реален аикидо, при напад од грб

Ѓуро Илиќ од Битола е основач на будо-центарот од Битола, џудо мајстор 6 Дан и аикидо мајстор 7 Дан, преку неколку фотографии ќе покаже како да се одбраните од напад, кога напаѓачот ве дави од напред, со примена на техника од реален аикидо.

Одбраната од напад кога напагачот прави обид со десната подлактица да не гуши од назад, при што не држи со левата рака, за левата рака од назад. Одбрана започнува со скренуваме внимание со удар со десен лакт на назад и се извртуваме од десно во лево напред со цел да ја извлечеме главата. Потоа изведуваме лост врз неговата десна рака и преминуваме во двојна одбрана со лост и гушење.

На фографиите прикажана е одбрана со примена на техника од реален аикидо, кои се снимени во поранешниот филмски град во Битола.