Press "Enter" to skip to content

Годишна изложба на ДЛУБ, наградата “Борислав Траиковски“ за Марија Велевска Атанасовска (фото)

Во Битола во локовниот сало на Друштвото на ликовни уметници од Битола – ДЛУБ, се отвори годишната изложба на која учествуваа 17 ликовни уметници, кои се претставија со 30 дела.Традициионалната изложба е организирана од страна на уметничкиот совет на ДЛУБ и министерството за култура, а историчарите за современа уметност, Владо Ѓоревски и Александар Џумковски доделија три награди. Највисоката награда “Борислав Траиковски“, прв претседател на Друштвото на ликовни уметници од Битола, оваа година 2020 и припадна на Марија Велевска Атанасовска за најуспешно ликовно остварување. Наградената авторка ќе треба да реализита самостојна изложба.Наградата “Димче Николов“ ја доби Ленче Крстевска.Наградата “Александар Ѓаконов“ ја доби Сандра Котевска.Претседателката на ДЛУБ, Елена Ѓорѓиева на отворањето на изложбата им се забагодари на сите учесници на годишната изложба, а посебни му се заблагодари на семејството Главинче.На изложбата покрај наградените учествуваа и Лилјана Петровска, Дијана Колонџовска, Панде Петровски, Ленче Крстевска, Александар Поповски, Елена Ѓорѓиева, Валентина Илијовска, Николче Славевски, Маја Ковачевска, Димитри Балојани, Златко Крстевски, Анастасија Петрова, Анкица К. Стефановска, Оливера Лазаревска и Владимир Симоновски.

More from КултураMore posts in Култура »