Press "Enter" to skip to content

Совети за самоодбрана: одбрана при напад со нож

Ѓуро Илиќ од Битола е основач на будо-центарот од Битола, џудо мајстор 6 Дан и аикидо мајстор 7 Дан, преку неколку фотографии ќе покаже како да се одбраните од напад, кога напаѓачот ве напаѓа од назад, при влегување во автомобил, со примена на техника од реален аикидо.

Одбрана од удар со ноз – во стомак, се прави прево со што ударот го блокираме со левата рака, односно пофлактица.  Потоа со десната рака. напаѓачот го удираме во пределот на левиот образ, при што се завртуваме и со десната нога изведуваме “надворешно избивање“, На крај на одбраната завршуваме со десен удар и контрола на земја на напаѓачот.

На фотографиите прикажана е одбрана со примена на техника од реален аикидо, кои се снимени во поранешниот филмски град во Битола.

More from СоветиMore posts in Совети »