Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: прослава на Светскиот ден на Ромите во Битола, на “Магнолија“ (фотогалерија)

-Многупати како новинар сум правел прилози, сум пишувам, сум ги снимал, Ромите кои се дел од нас, дел од Битола, а секогаш сум велел дека нивната музикалност и посветеност кон музиката мора да останат нинка карактеристика, започна со своите сеќавања Димче Миновски, хроничар на Битола, и доајен на битолското новинарство.-Имам многу снимки на отворено, на Илинденски денови, во студиото на Радио Битола, со многу Роми кои се занимавале со музика и секогаш сум му се восхитивал на нивната музикалност, вели Миновски и додава:-За разлика од новинарите, битолчани се секогаш можеле да уживаат во Ромската музика, еден дека кога битолчани уживале бил Свесткиот ден на Ромите, кога на плоштадот “Магнолија“ се прославувал Денот, а секогаш имало и музичка програма. За жал веќе две години нема прослава на “Магнолија“, а со тоа ги нема ни музичките прослави, кога на два-три часа се одвиваше таа музичка програма, а битолчани уживаа во тоа.-Да се надеваме дека оваа година ќе биде последна прослава на Светскиот дел на Ромите во Битола, одбележан само симболичко, без ромска музика, а до година ќе имаме музика, оесна и игра на Ромска музика, вели Миновски и додава за крај:-Да не биде дека Римите се само добри музичари, мора да ги спомене и боксерите кои дале придонес за спортот во Битола, а тоа го пишувам во мојата книга “Боксот во Битола“, а секако дека и други кои заслужуваат да бидат спомнати во некои нови едиции.

More from БитолаMore posts in Битола »