Press "Enter" to skip to content

Пристигнаа во Битола 5.000 вакцини “Синофарм“, утре 50 тима ќе ваквинираат 910 лица од регионот

Попладнево во Битола, во спортската сала на Медицинското улилиште, која е регионален вакцинален пунк за Прилеп, Крушево, Демир Хисар и Македонски Брод пристигна првите количини на вакцините “Синофарм“ од Кина. Во Битола пристигнаа околу 5.000 вакцини колку што е капацитетот на фрижидерите во кои се чуваат вакцините.Досега во вакциналниот пункт во Битола се пријавени околу 18.000 граѓани преку апликацијата вакцинација.мк, а за утре се пријавени 910 лица. Во овој пункт ќе се вакцинираат граѓани од Битола.Вакцинирањето ќе се извршува на 25 пункта, во две смени ќе има по 25 медицински тима, ќе има и административен тим на приемот и пуштањето после примената вакцина, а целата организација е на Министерство на здравство, а ќе се вакцинираат само оние кои се закажале преку апликацијата.

More from ВестиMore posts in Вести »