Press "Enter" to skip to content

Ординација “Д-р Чипуровски“: лимфаденопатија – зголемени лимфни јазли

Со д-р Васил Чипуровски, претставувајќи ја  специјалистичката интернистичка ординација “Д-р Чипуровски“ во Битола, информираме  за најсовремени апарати во медицината за прегледи на внатрешните органи, кои ги поседува. Низ овие разговори  добиваме и стручни медицински информации за многу интернистички заболувања и нивно откривање и понатамошно третирање. За истите  постои голема заинтересираност.

Овој пат д-р Васил Чипуровски зборува за лимфаденопатија – зголемени лимфни јазли, за што вели:-Лимфните јазли се значаен дел од лимфниот систем покрај лимфните садови лимфатични  органи како слезинка, тимус кои учествуваат во продукција и дренажа на лимфата и во имунитетот на организмот пред се продукција на лимфоцити, леукоцити, фагоцитоза на микроорганизми.

Зголемувањето на лимфните јазли -лимфаденопатија можи да е во склоп на малигни заболувања на крвта (хочкин и не хочкинови лимфоми) метастазирање од примарни карциноми но и во склоп на различни инфекции (синузитис, маститис, тонзилитис, отитис медиа итн.) како и при различни системски автоимуни заболувања како реуматоидниот артритис, системски лупус еритематозус.  

Во поставување на дијагнозата од големо значење е клиничката презентација, постоење на болка спонтана и  при палпација, зголемена температура, црвенило, загуба на телесна тежина, ноќни потења, малаксаност како и лабораториските параметри (ККС,CRP,Se).

Лекувањето е во зависност од етиологијата на настанување на лимфаденопатијата, медикаментозно, хирушко, онколошко.