Press "Enter" to skip to content

“Леонс и Лена“ или “Приказна за еден град“ нова премиера на Интимен театар од Битола (фото)

После четири долги години, во коишто “Интимен Театар“ од Битола не беше финансиран од Министерството за култура, оваа година доби финансиски средства и ја реализира претставата “Леонд и Лена“ по текстови на Георг Бихнер, како и по документарни материјали, во режија на Софија Ристевска- Петрушева. Во претставата играат: Анастазија Христовска, Валентин Дамчевски, Никола Стефанов и Антонио Китановски. -Со оглед на тоа што пандемијата го зеде својот данок и остави без работа многу артисти што беа на слободна пракса, во “Леонд и Лена“ , Интимен Театар ангажира млади, прекрасни, невработени глумци, што максимално посветено ги извршија своите актерски задачи во проектот, рече на прес конференцијата, режисерката Софија Ристевска- Петрушева, која за самата претстава додаде:-Претставата раскажува повеќе приказни од животите на четворица млади луѓе што упорно се борат да успеат да живеат во градот кадешто се родиле, и константно се спротивставуваат на огромниот притисок од нивната непосредна околина да заминат, и да емигрираат засекогаш. Нивната борба за живот во сопствениот град, е нивната љубовна песна, посветена на тој град. Ликовите од “Леонс и Лена“ се вљубени во идејата за останување свои на своето, и се активно водени од мотото за ненапуштање на сопствениот дом.-Во време на масовно заминување, оваа претстава е своевиден дигнат глас за останувањето и радувањето. Лебедова песна за убавината на животот во својот свет, таму кадешто не си дојденец, и дефинитивно не си емигрант! Оваа претстава е посветена на еден град што се бори,  на еден град што преживува, и што има огромна желба да продолжи да живее! Град што не се предава, велат младите актери, Анастазија, Валентин, Никола и Антонио.Сценографијата, видеата и дизајнот е на Михаел Димитровски, уметничко оформување на плакат и видеа на Валентин Дамчевски, кореографија и вокален тренинг – Стефанија Милевска Враниќ, кореографија и сценски движења – Кире Миладиноски, светло мајстор – Томе Ѓорѓиевски, тон мајстор – Александар Талевски  и 0ператор на видео бим – Антонио Ивановски. 

Со оглед на тоа што заради пандемијата, “Интимен театар“ може да прими само по 20 луѓе публика на изведба, претставата ќе се игра на неколку дати и тоа на  20, 23, 25 и 30 јуни со почеток во 20 часот.

More from КултураMore posts in Култура »