Press "Enter" to skip to content

Совети за самоодбрана: одбрана од напади со палка на два начина (видео)

Ѓуро Илиќ од Битола основач на будо-центарот од Битола, џудо мајстор 6 Дан и аикидо мајстор 7 Дан, преку кратко виео  ќе покаже како да се одбраните од напад, кога напаѓачот ве напаѓа со палка на два начина, со примена на техника од реален аикидо.

При првиот напад со палка одбраната се иведува така што противникот се пресретнува со удар со  нога, после што се блокира ударот со десната рака и се изведува двоен лост – ротирајки во лево…

Во втората одбрана кога ротивникот напага со палка од горе, започнуваме на тој начин што првата варијанта на одбрана е вклопување во неговиот напад и изведување на фрлање преку рамо…

На краткото видео прикажана е одбрана со примена на техника од реален аикидо, кои се снимени во поранешниот филмски град во Битола.