Press "Enter" to skip to content

Вечерва без традиционалната посета на манастирот “Св. Ана“ над Маловиште

Поради забраната за движење во шумски предели, денес нема да има верници кај манастирот “Св. Ана“ над село Маловиште кој од страна на мештаните на Маловиште, околните села, како и голем број верници од Битола, денес тоа беше соопштено на прес-конференцијата на отсекот за превенција при СВР Битола, и беше речено:

-Во периодот кој следува, СВР Битола ги потсетува граѓаните дека на сила е и воведената забрана за движење во шумските предели, што е посебно важно пред претстојните празници
(“Св. Ана“ и “Св. Петка“) кои традиционално се поврзуваат со посета на верските објекти кои се наоѓаат во планински места (село Маловишта и село Брусник и сл.), а забраната за движење се однесува и на Националниот парк Пелистер.

More from ВестиMore posts in Вести »