Press "Enter" to skip to content

Андреа Вељаноска и Пецо Димовски победници на градското првенство во куглање (фотогалерија)

Денес заврши градското првенство во куглање на Битола, кое беше организирано во рамките на прославата за 4. Ноември, Денот на ослободувањето на Битола, а беше во организација на кугларскиот клуб Пелистер.На градското првенство зедоа учество вкупно 23 куглари, 16 во машка конкуренција и 7 во женска. После двата дена квалификации, во финалето на турнирот “4. Ноември“ каде се бира годишен градски првак се пласираа 4 куглари кои имаа најдобри резултати, односно најмногу соборени дрвца.Во женското финале Даниела Ѓуровска беше 4-то пласирана со 496 дрва, Ивана Трајчевска 3-та со 497 дрва, Стефанија Алексовска 505 и најдобра беше Андреа Вељаноска со 509 дрва. Андреа впрочем е и македонска репрезентативка и рекордер во женскиот битолски клуб.Во машкото финале од двата дена се пласираа Александар Јовановиќ кој имаше 505 дрва и беше четврт, легендата на битолското куглање Цане Колев со 552 дрва кој беше трет а во неизвесна трка со исти кегли беа Цане Поповски и Пецо Димовски, но поради подобро чистење, победи Пеце кој е и македонски репрезентативец.Игор Михајловски во име на организаторот кугларскиот клуб Пелистер по завршувањето на натпреварите  рече:-Градските првенства без разлика во кој спорт се одржуваат ги провлекуваат најдобрите, а иако сите се познаваат ривалсвото е големо, па така беше и на овој турнир. Натпреварите за пласман, односно за пласман без најинтересни, а посебно во машка конкуренција каде имаа ист број на соборени дрвца, двајцата најдобри. Им честитам на победниците и до година да имаме поголем број на пријавени куглари и поинтересни борби за медал.Посебно признание му беше доделено на Љупчо Спирковски за посебен развој на кугларскиот спорт во Битола.

 

More from СпортMore posts in Спорт »