Press "Enter" to skip to content

РЕК Битола: планско исклучување на Блок 1 поради скината цевка, се очекува брза санација и враќање на блокот на мрежа денеска

По дефектот и искучувањето на Блок 1, РЕК Битола со соопштение:

-Заради дефект во котелот на Блок 1 за кој не постоеше никаква можност да биде саниран додека постројката е во функција, синоќа во 3 часот Блок 1 е исклучен од електроенергетската мрежа на државата. Станува збор за планско исклучување на блокот со цел санација на скинатата цевка што се смета за лесен испад на постројката. Се очекува дефектот да биде саниран до вечерните часови и блокот да биде вратен на мрежа.

Се работи и на оспособување на Блок 2 кој беше во ремонт и се очекува и оваа постројка да биде на мрежа до крајот на неделава. 

Во меѓувреме АД ЕСМ ги задоволува потребите од останатите капацитети, како и со набавена електрична енергија, како резерва при вакви куси испади.

More from ВестиMore posts in Вести »