Press "Enter" to skip to content

Општина Новаци набави таблети за четвртоодделенците

На иницијатива на градоначалникот на Општина Новаци Стевче Стевановски, набавени се 14 таблети за децата од четврто одделение при ЦОУ „Славко Лумбарковски“ со цел непречено следење на наставата по новата програма концепција за основно образование.

-Родителите на децата од четврто одделение реагираа до мене дека децата не можат да ја следат наставата затоа што немаат учебници а не секој родител може да му обезбеди таблет или паметен телефон. Токму затоа решив во соработка со Советот на Општина Новаци да им излезиме во пресрет и на сите дечиња да им набавиме ваква опрема за редовно да ги следат наставните содржини. Мојата заложба за вложување во децата и во нивното образование ќе продолжи и понатаму се разбира во можностите на Општина Новаци, рече Стевче Стевановски, градоначалник на Општина Новаци.

Оваа програма беше усвоена во месец март годинава најпрво за прво и четврто одделение а планот на Министерството за образование е реформата да се спроведе етапно и во другите одделенија од основното образование. Според стручните лица кои ја подготвија новата концепција, придобивките се намален број предмети, нивно интегрирање и можност за учениците да избираат предмети со што се почитуваат нивните интереси и се овозможува развој на нивните потенцијали.

-Ние на училиште неможевме да користиме дигитални учебници и затоа користевме учебници на телевизор. Голема благодарност до општината што ни набави таблети бидејќи сега секој ќе можи да работи на својот таблет, рече Наталија Јовановска, ученик во четврто одделение.

More from ВестиMore posts in Вести »