Press "Enter" to skip to content

“Божиновски часовници и накит“: “Дениција“ првиот македонски “Swatch“ по повод 30 години од независноста на државата

Ова е првиот македонски дизајниран “Swatch“, кој е дел од платформата „СВОЧ НА КИРИЛИЦА“, потпишан од македонскиот дизајнер и илустратор Зоран Кардула.

-Првата буква од креативната азбука која ја започнавме со оваа платформа, по повод триесетгодишнината од независноста ја издвоивме за познатиот македонски дизајнер и илустратор Зоран Кардула. Првиот дизајн му го доверивме на Кардула како еден од најзначајните илустратори кој го одбележува ова наше време, објаснуваат од „Божиновски часовници и накит“.Часовникот е дизајниран со мотив од познатата едиција „Жени“ на авторот и симболично го доби името Дениција, инспирирани од загонетната и бескрајна љубов која ја опејува еден од најзначајните македонски писатели, Петре М. Андреевски. Име кое асоцира на изгрејсонце, на ѕвездата Деница, на светлина, плодност, убавина, но и на нашата татковина.

Дениција е првиот часовник од специјалната едиција „Своч на Кирилица“, која Божиновски ја реализира по повод триесетгодишнината од независноста. Сите часовници кои ќе бидат издадени ќе имаат колекционерска вредност и ќе бидат достапни во ограничена симболична количина од 30 парчиња, а прдажбата ќе се одвива преку аукција на 16 декември. Средствата собрани од наддавањето ќе се употребат за формирање на фондација која ќе се грижи и стипендира млади креативци од Македонија.

-Веб страна “Своч на кирилица“ покрај информациите за проектот и секој нов часовник, претставува и платформа каде уметниците, дизајнерите и воопшто сите креативци можат да предложат дизајн, а ние ќе ги контактираме оние чие решенија ќе бидат доволна провокација за да станат потенцијални решенија за следниот часовникот, објаснуваат од Божиновски.

Платформата „Своч на Кирилица“ има за цел да ги мобилизира и поддржи креативците од Македонија и преку нивната креативна енергија, да го обои времето кое доаѓа со повеќе шаренило, среќни и убави моменти.

-Целта ни е да имаме една затворена приказна, да создадеме уникатна колекција на часовници користејќи го креативниот потенцијал на нашата земја, а заедно со нашите ценети клиенти симболично да дадеме поддршка за поттикнување на кретивноста кај младите, преку реализирањето на оваа уникатна колекција на “Swatch“ часовници. Воедно ја потенцираме посебноста на овој проект, кој како долгорочна замисла за афирмирање на креативци во една земја е прв во светот, објаснуваат од “Божиновски“.

More from КомерцијаMore posts in Комерција »