Press "Enter" to skip to content

Кај Рускиот крст во Битола одбележан Денот на руската дипломатија (фото)

На 10 февруари, по повод Денот на руската дипломатија, во градскиот парк во Битола се одржа традиционалната свечена церемонија на положување цвеќе кон споменикот „Рускиот крст“ посветен на Александр Ростковскиj, рускиот Императорски конзул, кој загинал овде во 1903 година.Амбасадата на Русија ја претставуваше делегација предводена од Воено и воено воздухопловно аташе Андреј Гугњаев.На споменикот Руски крст во Битола цвеќе положија и претставници на Рускиот конзулат во Битола. Во церемонијата земаа учество претставниците на дипломатскиот кор, раководството на општина Битола, градоначалниците на неколку општини, вработени во компанијата Лукоил, сонародници и членови на друштвата за руско-македонско пријателство, како и претставници на Свавјанскиот Универзитет “Державин“.Свежо цвеќе пред споменикот, положи и Делегација од општина Битола, предводена од заменик градоначалникот Бојан Бојкоски и претседателот на Советот Габриела Илиевска.Цвеќе положија и дел од почесните конзули кои имаат седиште во Битола, на Франција, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

More from ВестиMore posts in Вести »