Press "Enter" to skip to content

Вечерва премиера: “Малиџано“ најнова претстава на НТБ

Денес, 21 март, на Големата сцена на Народниот театар од Битола, премиерно ќе биде изведена најновата премиера “Малиџано“, според текст на Билјана Крајчевска, а во режија на Софија Ристевска – Петрушева.

-Тоа е современ текст за обичниот човек со неговите  секојдневни проблеми, грижи и доживувања,  со неговите традиционални и  природни предизвици и дилеми – истакна режисерката Софија Ристевска – Петрушева на средбата со новинарите во Малата Сала во Домот на културата во Битола.

Според зборовите на директорот на Народниот театар од Битола, Иван Јерчиќ, оваа претстава е создадена  за неполн месец,  надвор од годишната програма на Министерството за култура.

-Задоволство е да се сработи премиера во која учествува екипа која едноставно меѓу себе се “чита“ , почнувајќи од актерите, режисерот и целата техничка постава.

За претставата и за своите лични доживувања инспирирани од ,,Малиџано“, на прес конференцијата говореа актерите Маја Андоновска Илијевски, Никола Пројчевски, Анастасија Христовска, а во најновата пиеса играат и актерите Соња Ошавкова, Катерина  Аневска – Дранговска, Никола Стефанов, Валентин Дамчевски и Живко Борисовски.

Кореографијата во оваа свевидна шоу претстава е на Кире Миладиноски, сценографијата ја подготви Драган Анѓеловиќ, костимите се на Андреј Папаз Ѓоргиевски, видео-дизајнот го изработи Гоце Веселиновски, а фотографиите се на Ивона Кочов.

Се заедно, понеделнички, со првиот ден на 21 март, со ,,Малиџано“  очекуваме продолжение на една убава сезона на сцените на Народниот театар од Битола.

Д.Р.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »