Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: битолската пиварница повторно започна со производство на “Битолско пиво“ и новото пиво “Кенбах“

Битола пред 40 и повеќе години беше позната и по пивото, а “Битолското пиво“ го имаше во сите републики во тогашната Југославија и се носеше рамо до рамо со сите марки на пиво, кои мора да признаеме дека беа мошне квалитетни. Но, со процесот на транзиција на претријатијата во општествена сопственост, меѓу другите и битолската пивара како што ја викаат битолчани пиварата стагнира, односно не беше на тој добар глас. Имаше производство, но далеку од тоа што ние го знаевме и како битолчани го посакувавме, започна со своите сеќавања Димче Миновски, кој продолжи:-Желбата на битолчани да имаат, свое битолско пиво, некако се оствари во 2012 година кога на голема врата беше најавено новото отворање на битолската пиварница, производството на битолско пиво и враќање на старите позиции по квалитет и продажба.Тогаш, како и други компании пиварата се извлече од стечајот – затворањето и беше продолжено производството по модернизацијата на производството и започна со производство на “Битолско пиво“ и новата марка на пиво “Кенбах” по најнова технологија и по германска формула, а мора да се спомене и тоа дека “Кенбах“ имаше новина, термометар на самата етикета кој ја кажуваше температурата на пивото.Како и секогаш, тогашниот сопственик, рече дека квалитетот на пивото, ќе се базира пред се на пелистерската вода и суровините кои ќе бидат со најголем квалитет, а желбите ќе им бидат да се пробијат на пазарот, во Македонија да бидат рамо до рамо со Скопското и Прилепското пиво. Јас како љубител на пивото и локал патриот лично се израдував на овие зборови, но за жал не се исполнија, Битолската пиварница не го врати имиџот и квалитетот кој го имаше претходно, но да се надеваме дека во некое брзо време ќе се вратиме со Битолското пиво на старите позиции, заврши Миновски.

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »