Press "Enter" to skip to content

Тони Коњановски, градоначалник на Битола: добрососедските односи не се градат со индиректни провокации и оживување на едно мрачно минато

После денешната посета на Битола на бугарскиот премиер Кирил Петков и бугарска делегација која присуствуваше на отворање на културен центар „Иван Михајлов“, се огласи и градоначалникот на Битола – Тони Коњановски, и напиша дека ова е индиректна провокација и оживување на едно мрачно минато. Побара и отворање на македонски културен клуб во Бугарија. Коњановски на фејсбук напиша:

-Битола е космополитски, конзулски град, во кој посебно се почитуваат културите, традициите и вредностите на сите народи и треба да биде вистински пример за негување на македонскиот идентитет и култура во сите други земји, каде што живеат Македонци.

Добрососедските односи се градат само со меѓусебно почитување и признавање, но никако со индиректни провокации и оживување на едно мрачно минато на кое потсетува името на Бугарскиот културен клуб „Ванчо Михајлов“. Кога веќе централната власт и националното законодавство, дозволија во Општина Битола, да се регистрира и функционира ваков културен клуб, тогаш време е нашите источни соседи да овозможат вистински реципроцитет и да покажат почитување на правата на Македонците во Бугарија, можности за нивно културно изразување и негување на македонската култура и историја.

Тогаш, кога ќе добиеме покана за присуство на отворање на Македонски културен клуб во Бугарија, дури тогаш ќе знаеме дека сме на вистинскиот пат кој значи взаемно почитување и искрено пријателство.

После посетата на денешниот настан во Битола, очекувам, премиерот Кирил Петков, да биде првиот иницијатор кој во Бугарија ќе го покрене прашањето за промоција на македонската култура, еднаквост и поголеми права на македонците кои живеат таму, напиша Коњановски на Фејсбук.