Press "Enter" to skip to content

Меморијален турнир “Јоше Џентиле“, црковна служба и забава во Гени Мале, “Кај Кајнако“ во Битола (фотогалерија)

По повод Градско-селски Велигден кој во Гени Мале во Битола има вековна традиција вчера во месноста “Кај Кајнако“ се одржа меморијалниот фудбалски турнир “Јоше Џентиле“ кој г организира фудбалскиот клуб Јени Мале, пред него се одржа црковна служба во црквичето “Пророк Свети Илија“, а потоа и забава за која се погрижи Никола Симоновски – Јошката.Меморијалниот турнир “Јоше Џентиле“ се одигра како ревијален натпревар помеѓу актовни фудбалери на Јени Мале и ветераните од оваа битолска населба. Натпреварот заврши нерешено 1:1, а по изведување на пенали посреќни беа активните фудбалери.Никола Пискачев од ФК Јени Мале за овој традиционален турнир, кој се одржа на На малиот фудбалски стадион “Кајнак“  ни рече:-Ова е четврт по ред  турнир во чест на нашиот голем поддржувач Јоше Симоновски – Центиле кој доаѓаше со нас на сите терени каде настапувавме во општинските лиги, а беше и еден од оние кои не подржуваа во сите одлуки. За жал ова требаше да биде 6. по ред турнир, но поради ковидот две години не го одржувавме. И годинава не се огранизиравме најдбобро, бидејќи не знаевме какви ќе бидат условите поради протоколите, но се надеваме дека доо година кога ќе биде 5. по ред ќе бидеме поорганизирани и со нови содржини. Фудбалерите и сите жители на овој дел од Битола на ваков начин му оддаваат почит на нивниот комшија и поддржувач, а оваа година беше присутни и синовите на Јоше Џентиле Николче и Благојче.Николче -Јошката беше организатор на забавата и коктелот по завршувањето на натпеварот, а пред да им запее на своите комшии рече:-Сакам прво да им се заблагодарам на градителите, во мое име и во име на сите од овој дел на Битола, Ице и семејството кои ја изградија оваа црква, а потоа и на Никола-Пискач и Благојче – Дугал кои го започнаа да го организираат турнирот “Јоше Џентиле“ кој заедно со сите фудбалери го одржуваа споменот за татко ми Јоше, кој како и самите рекоа беше голем вљубеник во фудбалот. Тука му се заблагодарувам на поддршката на Митко и Тони, како и порталот “Битолањуз“ кој е со нас цело време. Во чест на Јоше, а Гени мале и во чест на Градско-селско Велигден ќе одржам еден мал концерт за моите комшии, пријатели, а на лето се надевам на ова место ќе имам голем голем концерт за сите битолчани.

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »