Press "Enter" to skip to content

Завод и музеј со две изложби во Албанија и со официјализирана соработка на музеите од Битола и Драч

НУ Завод и Музеј од Битола, 18. мај, меѓународниот ден на музеите, со неколку настани, а посебно се истакнуваат двете изложби на битолскиот музеј кои се поставени и свечено отвореми во Археолошкиот музеј во Драч, во Албанија.Вчера, на меѓународниот ден на музите во организација на македонската амбасада во Тирана, и амбасадорот Данчо Марковски, Општина Драч, и двата музеи, пред албанската публика, за прв пат беа поставиме две изложби, “Невестински соништа“ – касели и ковчези од Битола и битолско на авторот д-р Мери Стојанова и “Градски костими“ на авторот Наде Геневска Брачиќ.Двете изложби претставија еден значаен сегмент од македонската традиционална култура, и еден мал дел од етнолошките колекции на НУ „Завод и музеј“ – Битола.Во рамките на овој настан беше потпишан и Меморандум за соработка помеѓу двете институции НУ “Завод и музеј“ – Битола и Археолошкиот музеј во Драч, со што всушност беше направен првиот чекор за продолжување и продлабочување на меѓусебната соработка помеѓу двете институции.На отворањето на изложбите покрај другите гости присуствуваше и директорот на Македонскиот културен центар во Тирана Златко Ориѓански, замeник министерот за култура на Албанија, како и словенечкиот амбасадор во Тирана. Завод и Музеј со огромна благодарност на вработените во македонската амбасада, а се истакнува и експедитивноста и безрезервната поддршка на вработените во Општина Драч.

More from ВестиMore posts in Вести »