Press "Enter" to skip to content

Во петок, во пазар, урбани приказни со Кекело… “Родео меко“, ништо, легни си…

За битолчани, кратко и јасно, секако без отривање на идентитот, за случувањата пишува и не присетува, кој друг ако не, Златко Кекел Самрџиев, сведок на сите случувања во Битола, во изминатите 40-тина години, кој работел во најпознатите кафулина во тој период.

-Успешен петок на сите Битолчани и пошироко, започнува Кекело:

После бурна саботна ноќ, со пиење и јадење, се како што носи редот, се прибира дома кај три и пол недела сабајле. Влегува дома во куќата и се проверува по џебовите – нема цигари.

Излегва на џамот и почнува да вика на цел глас по комшијата, куќата до неговата:

-Комшија, еееееј, алоооо, комшијаааа…

Комшиските кучиња почнуваат да лаат, будни се веќе пет шест куќи околу. После две три минути викање, и лаење, излегва комшијата на џамот каршија.

Сиот буновен, проба да се фокусира и свати што станува, можеби гори некаде, или земјотрес има можеби. Триејќи ги очите, го гледа комшијата и го прашува:

-Шо е бе, шо си се развикал, кај гори?

-Абе, имаш цигари?

-(збунет) Имам.

-Шо цигари имаш?

-Родео меко.

-Родео? Аман бе… Ништо, ој легни си (затвора џамо).