Press "Enter" to skip to content

Ноќеска во 3.03 часот започнува есента, започнува со ладно време

Годинашната есен, во 2022 година ќе “пристигне“ во ноќта меѓу 22 и 23 септември, петок, на 266 ден од годината, во 38. седмица, во 3:03 часот по средноевропско време, и ќе трае до 21 декември во 22:48 часот, кога и официјално започнува зимата. Утре, петок, кога е првиот есенски ден, сонцето ќе изгрее во 6.26 часот, а ќе зајде во 18.34 часот.

Во истиот момент на јужната хемисфера на Земјата ќе започне пролетта, а на северната каде сме и ние, сонцето изгрева точно на исток и заоѓа точно на запад, денот и ноќта се еднакви и траат по 12 часа, есенска рамноденица, кога центарот на Сончевиот диск достигнува нулта деклинација.

Есента ќе трае 89 дена, 20 часа и 44 минути, што е за шест минути повеќе од лани.

Инаку,според метеоролозите, односно нивното толкување, за нив летото заврши на 31 август, а есента ќе трае од 1 септември до крајот на декември 2022 година.