Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: ОБСЕ во Битола ги “седна“ на иста маса полицијата и навивачите (фото)

-Како спортски новинар, во Битола, пред 10 години присуствував и беа излагач на тркалезна маса во организација на ОБСЕ,  на која учествуваа полицијата, претставници на навивачката група “Чкембари“, генералниот секретар на Фудбалската федерација на Македонија, претставници на Агенцијата за спорт и млади и други спортисти и спортски работници, започна со своите сеѓавање Димче Миновски, хроничар на Битола и доајен на битолското новинарство.-Целта на овој состанок беше да се спречи насилството на спортските терени особено по случувањата на последното вечно дерби на македонскиот фудбал на стадионот во Скопје, помеѓу екипите на Пелистер и Вардар, вели Миновски.На расправата во која сите страни активно се вклучија се отворија многу прашања, а сите страни си ја кажаа “својата приказна“. Навивачите бараа подобри услови за спорт во Битола, а тие да се направат со поддршка на ФФМ и  Агенција за спорт и млади, за да се вратат навивачите на стадионите и салите, а потоа да се расправа за насилството во спортот.Што се однесува пак до насилството на трибините “Чкембарите“ не се оградија од тоа, но рекоа дека виновниците треба да се бараат на сите страни, навраќајќи се на последниот инцидент во Скопје на натпреварот меѓу Вардар и Пелистер, а рекоа дека насилството беше од другата навивачка група.Тркалезна маса од ваков тип е прва во Македонија, на која се зборуваше отворено за зачестеноста на инцидентите на спортските терени, но беше речено дека овој тип на превенција треба да продолжи и понатаму, како и до сега со вклучување на поголем број учесници.

More from БитолаMore posts in Битола »