Press "Enter" to skip to content

Отворен Студентски информативен центар, СИЦ УКЛО (фотогалерија)

Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола предаде во употреба Студентски информативен центар, кој се наоѓа во комплексот “Стара касарна“ во Битола, а е сместен во една од старите згради која сега е во сопственост на УКЛО.Пригодната свеченост  започна со сечење на лента од страна на ректорот, проф. д-р Игор Неделковски и министерката за култура во Владата на Република Северна Македонија, д-р Бисера Костадиновска-Стојчевска.На настанот присуствуваа студенти, академски кадри и вработени од УКЛО како и гости од општествениот и политичкиот живот, меѓу кои  градоначалникот на Битола, Тони Коњановски.Отворањето на Центарот на 10 ноември, Светскиот ден на науката според ректорот Неделковски не е случајно, бидејќи науката и уметноста прават кохезија и во СИЦ ќе се развива љубовта и кон науката и кон уметноста.Министерката Костадиновска-Стојчевска му честита на новото раководство на УКЛО дека првата поголема задача  ја посветија токму на студентите.Успешна работа посака и градоначалникот Коњановски кој ја изрази подготвеноста на Општината за поддршка на науката и младите.Во рамки на презентацијата на Центарот, проректорката за студентски работи, д-р Јасмина Буневска Талевска истакна дека тој е осмислен во содејство со студентите како повеќенаменски простор за дружење.Тука има место за размена на идеи, работилници, обуки, за развивање креативни пристапи почнувајќи од едукација, па се до социјална и културна надградба.Од име на студентите на УКЛО благодарност изрази Симона Наумовска лидер на УКЛО УССС.Таа смета дека Центарот ќе биде еден вид жариште кадешто студентските идеи ќе се испреплетат и сплотат, ќе го подобрат студентското живеење надвор од факултетските аули и предавални.