Press "Enter" to skip to content

Претставници на македонското конзуларно претставништво од Камбера во посета на македонската заедница во Сиднеј, Австралија (фото)

Во неделата, на 20 ноември ова лето господово после десет и повеке години преставниците на МНР односно, амбасадорката Билјана Стефановска – Сековска и нејзиниот заменик д-р  Викторија Чавковска остварија средба со македонците од Сиднеј.Амбасадорката пред присутните кажа кои се обврските и надлежностите на Дипломатско конзуларните преставништва во Канбера и Мелбурн. Најави дека очекува повеке средби и заемна соработка со македонските друштва и организации.Стана збор за начинот на издавање на македонските пашоши, полномоштва и др. На неколку часовната средба која се оценува како мошне продуктивна се отвараат вратите за соработка со австралиско-македонската заедница.Како што изјави нејзината екселенција амбасадорката Билјана Стефановска Сековска дека претходно имале средби со Македонците во Перт, Мелбурн, Волонгонг, а наредниот  ден во Сиднеј имаа средба македонските бизнисмени.Средбата се одржа во просториите на Македонскиот културно образовен центар “Илинден“ веднаш до црквата “Св. Петка“ која дваесет и четири години беше вовлечена во суд од страна на владиката Петар кој во името на Светиот Архиерејски Синод на МПЦ – ОА го водеше долгогодишниот суд кој проголта милиони долари од Македонската заедница. Спорот го изгуби владиката Петар и САС на МПЦ – ОА и на крај за да се спаси она што може да се спаси ја поделија епархијата на два дела и сега двете епархии не функционираат како што треба.

More from ДијаспораMore posts in Дијаспора »