Press "Enter" to skip to content

Внукот на Радован П. Цветковски архивата и творечкиот опус на дедо му го предаде на Архивот

Деновиве е исполнет е заветот на плодниот писател од Битола, Радован П. Цветковски (1931-2022) и целата негова архива и творечки опус е предаден од страна на неговиот внук во Државниот архив, во  Одделението во Битола.-Ова е материјал од големо значење за нашиот Архив, што содржи книги, оригинални ракописи и аудио-снимки за културниот живот, народните приказни, преданија и за обичаите на населението во Битола и Демир Хисар и од други помали места, што ќе го средат наши архивисти и ќе се чува во нашето депо, напиша раководителот на Државниот архив – Одделение Битола, Гоце Стојановски по повод прифаќањето на материјалиите од Цветковски.

More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »