Press "Enter" to skip to content

Легендата на хрватската поезија, Зринко Капетанич, интерпретира стихови на македонскиот поет Александар С. Трајковски од Битола (фото + аудио)

Стихови од македонскиот поет Александар С. Трајковски, кој е роден во Битола, за прв пат во историјата на македонската поезија, македонски поеми, во интерпретација на легендарниот и напознатиот балкански интерпретатор и поет, Зринко Капетанич.

Ја итерпретира поемата “Бакни ме” (Poljubi me) од наградуваната збирка поезија “Лирски Елегии” на Александар С. Трајковски.

Интерпретираната поема е објавена на неговиот официјален “Youtube” канал, т.н. “The Voice of Poetry”.

За препевот од македонски на хрватски јазик се погрижи познатата босанска поетеса и есеист Сеида Беганович.

Aлександар С. Трајковски е дипломиран м-р. доктор, македонски поет, преведувач и толкувач, член и дел од МАКЕДОНСКОТО НАУЧНО ДРУШТВО – БИТОЛА (МНД-Битола), член на Клубот на писатели “КОСТА СОЛЕВ РАЦИН” – Велес и на Здружението на преведувачи и толкувачи (ЗПРМ).

More from КултураMore posts in Култура »