Press "Enter" to skip to content

Совети за спортисти: мускулниот стимулатор “Compex“ безбеден и ефикасен уред

Пред да објасниме точно како функционира електростимулацијата во рамките на уредот “Compex“, за кого е наменет овој тип на терапија и какви ефекти може да очекувате, прво мора да објасниме што всушност е уредот “Compex“, како и што е електростимулација.

Ќе започнеме со објаснување на електростимулацијата. Електростимулацијата е многу едноставна терапевтска процедура. Електростимулацијата е вид на терапија која ги активира мускулите чија функција е ослабена. Нашата цел е да ја вратиме целосно изгубената функција на повредениот мускул.

Мускулниот стимулатор “Compex“ е безбеден и ефикасен уред кој може да се користи на различни начини. Пред се, треба да се нагласи дека компекс мускулните електросимулатори не треба да се користат како замена за традиционалните методи на вежбање, туку Compex треба да се користи за време на вежбање со цел подобро да се активира и зајакне мускулот што се третира.

Предноста на “Compex physio“ апаратот е што покрај мускулната електростимулација користи и друг модалитет на електрична енергија – “TENS“, кој ја намалува болката во проблематичната област. Тоа значи дека за време на електростимулацијата, која може да биде болна за повредениот мускул, паралелно го вклучуваме модалитетот на струјата “TENS“, со што се намалува болката и се извлекува максимумот од електростимулацијата. Се препорачува терапијата со компекс апаратот да се користи во комбинација со вообичаени методи на вежбање, за да се постигнат најдобри резултати.

Уредот “Compex“ најчесто се користи во следниве услови: третман на болка во синдром на болка во лумбалниот и грлото на матката, намалување на мускулната тензија, релаксирачка масажа, градење мускули, подобро снабдување со крв во мускулите, намалена мускулна функција поради повреда, таканаречена хипотрофија или атрофија (на пр. мускулна руптура поради спортска повреда).