Press "Enter" to skip to content

Деновиве пред 10 години: со “Ромео и Јулија“ започна првото издание на Шекспир фестивалот (фотогалерија)

Пред 10 години, во летните горештини, во јули, Битола наликуваше на Лондон, а Народниот театар на Битола на лондонскиот Глоуб театар, бидејќи на театарската сцена артисти од неколку земји во светот ги играат ликовите на прославениот Вилијам Шекспир, а тоа значење и прв фестивал Шекспир во Битола, и потврда на тоа декаБитола е градот на театарот. Фестивалот успешно се одржа и оваа 2023 година, започна со своите сеќавања Димче Миновски, хроничар на Битола и доајен на битолското новинарство.Големата сала на Центарот за култура беше претесна да ги прими сите љубители на театарот, кои сакаа да бидат дел од отворањето на фестивалот и претставата “Ромео и Јулија, а некои од актерите им порачаа дека не се свесни за тоа колкаво значење има овој фестивал
не само за Битола.Најзаслужни за стартување на Шекспир Фестивалот во Битола беа директорот на Народниот театар во Битола, Валентин Светозарев и на уметничкиот директор, Благој Мицевски, кои ја донесоа светската театарска елита, Битола тогаш беше единствена држава во Југоисточна Европа која има фестивал посветен на Вилијам Шекспир.Инаку, “Битола Шекспир фестивал“ се отвори со македонско-руската театарска претстава “Ромео и Јулија“ копродукција помеѓу “Вера Комисаржевскаја“ од Санкт Петербург и Народниот театар од Битола, во режија на Дејан Пројковски, а на крај сите беа наградени со долготраен аплауз.Фестивалот го отвори тогашниот градоначалник на Битола Владимир Талески кои нагласи дека е единствен градоначник во светот кој го играл Хамлет.Како тогаш рече Петар Горко артистите кои тогаш беа во Битола се поздравува според улогите кои ги имаат играно во претставите на Шекспир, а него посебно му годело кога го поздравувале со Здраво Хенри! Како си?

More from БитолаMore posts in Битола »
More from ВестиMore posts in Вести »