Press "Enter" to skip to content

Проректорката за студентски работи при УКЛО Битола, Јасмина Буневска – Талевска: УКЛО е повеќе од само образование, модерен е, и инклузивен

Проректорката за студентски работи при Унуверзитетот “Св. Климент Охридски“ во Битола, Јасмина Буневска – Талевска во изминатиот период постојано беше со средношколците на кои им го претставуваше и “доближуваше“ можностите за студирање на УКЛО, а на ден пред стартот на уписот на сите восокообразовни установи за тоа каков  е интересот за студирање на УКЛО вели:

-Така е, континуирано веќе подолг период сме помеѓу младите, и им ги претставивме различните можностите за студирање на Универзитетот “Свети Климент Охридски“. Силниот интерес, посебно во последните неколку недели е потврда дека нашите идни студенти немаат дилема за упис на добар Универзитет и најголем дел од средношколците знаат каде и што понатаму и потоа во животот!? Секако, секогаш и многу други фактори влијаат на изборот, но студирањето дома има многу предности. Очекувам, нашите идни студенти да донесат одлука со која ќе бидат дел од традицијата и квалитетот на УКЛО, ќе се вклучат и ќе придонесат за безусловен подем со кој нашиот универзитет се поцврсто ќе ги движи и општините и нашата држава напред.

УКЛО засилено се трансформира кон модерен и ги следи светските и европски трендови, затоа очекувам и родителите да влијаат на донесување на правилна одлука, бидејќи на таа возраст поретко кога искуството ни овозможува правилна одлука, којашто пак е пресудна за нашата иднина! Од друга страна, факултетот не учи како да учиме, ги поставува основите на идната професија и внесува мноштво дополнителни активности за развој на вештини. Понатаму во текот на животот од секој од нас зависи како ќе ги градиме своите професионални кариери кои во основата го имаат профилот од стекнатото образование. Се друго е одраз на желбата за нови знаења, доживотно учење и раст, затоа, изборот на факултет со препознатлив и признат печат и искуство е особено важно, а токму тоа е УКЛО.

Која е вашата порака за идните студенти? 

-Им велам, одлично е што го знаете вашиот афинитет, интерес и љубов и што имате чувство за интересна и посакувана професија, бидејќи обично во овој период од животот ретко кој знае или има цврсти ставови околу својата кариера и изборот на професијата. Им благодарам што го избираат УКЛО, бидејќи им нудиме сѐ што е потребно за одличен студентски живот и одлична едукација. УКЛО е повеќе од само образование, модерен е, и инклузивен. Затоа и секогаш низ разговорите им препорачувам да изберат мудро, да изберат искуство и квалитет – дома!

Им препорачувам наместо да заминат во странство да останат дома и да си го сакаат родното место и државата, да делуваат и да помагаат да растеме и да стануваме подобри. Од искуство им порачувам да се вложат во учењето со страст, и никогаш да не им престане жарот за нови знаења и созревање, бидејќи учејќи стануваме самоуверени, учејќи стануваме побогати, ги решаваме проблемите и победуваме.

More from ВестиMore posts in Вести »