Press "Enter" to skip to content

Изведена театарска претстава “Ѓерѓ Кастриоти – Скендербег“ (фото)

Во рамките на годинашниот летен фестивал “Битфест“ синоќа во малата сала на Центарот за култура беше одигран театарскиот проект “Ѓерѓ Кастриот Скендербег”, напишан и изведен од Џеват Лимани, албанско-американскиот актер, а покрај него играше и сопранот Ера Хоџа.

Овој театарски проект го третира психолошки аспект на ораториски пристап на националните херои, спроти стратегија за борба против инвазијата на Отоманската империја. Драмските структури ги осквернуваат протагонистите и антагонистите, хероите и предавниците, платеници и патриоти. Авторот со еден хронолошки фрагментаритет претставува настани од клучно значење за животот и работата на херој на XV век, кој се борел за создавање на државата Арберит. Војната на Скендербег завзеде европски карактер, и затоа денес овој херој е почестен не само од Албанците, туку и од многу народи во Европа.

Покрај двајцата актери други ликови се појавуваат преку филмски секвенци и гласови. Музиката е на Александар Пеци, костимографија на Енкел Дика, а сценарист е Кристак Капедани. Режијата е на Џеват Лимани и Мајкл Тило-актер и режисер во Холивуд.

More from КултураMore posts in Култура »