Press "Enter" to skip to content

Совети од нутриционист: како да ја зголемиме мускулната маса?

Пред се треба да знаеме која храна е потребна за потхранување на мускулно влакно, а тоа е основната хранлива единица протеин (протеинот го забрзува регенирањето на процесот на мускулно влакно).

За да дојде до зголемување на мускулната маса треба да се знае точно колкава количина на протеин смее и е потребно да се внесе на дневна основа. Покрај протеинот голема функција врз работата на мускулатурата има и магнезиумот кој помага полесно и правилно да има проток кислород на мускулните канали.

Минимумот на внес на протеинот на дневна база кога се работи за машки лица зависи од моменталната телесна тежина и физичката активност. Еден пример: ако лицето има 80 килограми и сака во просек да зголеми 5 килограми мускулна маса, минимален внес на протеин треба да биде од 120 до 170 грама дневно. Кај женските лица оди малку поинаку поради хормонален дисбаланс, внесот на протеинот мора да биде променлив и максимум до 100 грама на дневно ниво.

Храна која содржи најмногу протеин од месото (риба, телешко, пилешко, јунешко и фибрирано свинско). Растителни протеини (грашок, грав, лека, аспарагус, печурки).

Совет: за секој сто сака да зголеми мускулна маса препорачливо е да се консултира со стручно лице кое може правилно да помогне при изготвувањето на планот на исхрана.

За сите кои имаат потреба од совет, план на исхрана, фитнес програма можат да не контактираат на следниов мобилен број 070 355 654 или на ФБ-страна Vitaf 100% natural..

Нутриционист и фитнес советник: Тоше Соколов, “Витаф диет“.