Press "Enter" to skip to content

Битола ќе раскажува филм, рече директорот на “Браќа Манаки“, Мони Дамевски

Битола се подготвува за фестивалот „Браќа Манаки“. Годинава Битола ќе живее за филмот, ќе раскажува за филмот, ќе пее за филмот.

Свеченото отворање на фестивалот “Браќа Манаки“ ќе се одржи на отворено, во Пацио на НУ Завод и Музеј-Битола и на црвен килим, а по тој повод денес во малата сала на Центарот за култура се одржа прес-конференција.

Директорот на ИФФК „Браќа Манаки“ Мони Дамевски на денешниот прес рече:-Се радуваме дека оваа година ќе имаме фестивал. Се прилагодивме на околностите, и фестивал ќе има благодарение на три сона. Првиот е благодарение на Друштвото на филмските работници на Македонија, кое како основоположник на фестивалот одлучи дека мора да има фестивал. Тоа е нашиот прв сон. Вториот сон е дека фестивалот мора да ѝ се врати на  Битола, да се врати како добар домаќин на прослави, веселби, како што знае да биде, и тоа ќе се случи. Годинава имаме ОФФ-фест програма, а благодарение на Слаѓан Пенев имаме филмови кои се кремот од кремот на годинашната програма и третиот сон е што се организираше една група луѓе која сакаше сето ова да го реализира. Нашата цел е Битола да ја направиме позната во светот преку овој фестивал, имаме извонредно жири, одлични филмови, рече директорот на ИФФК „Браќа Манаки“, Симеон Мони Дамевски на прес конференцијата која денеска се одржа во Битола.Селекторот на официјалната програма Слаѓан Пенев ја презентираше филмската програма која претставува врв на сè она што е актуелно во филмската уметност во моментов.

Тоше Ивановски е координатор на ОФФ-програмата и истакна дека Битола како рамноправен партнер на фестивалот треба да преземе што повеќе предизвици и што повеќе битолчани треба да бидат вклучени. -Два пункта на Широк сокак ќе бидат промотивни точки каде сите минувачи ќе го почуствуваат градот жив и разигран. Моџо, Паркети, Виктор Апосоловски и уште многу други битолчани одбраа по една филмска тема и на промотивниот пулт ќе седат и ќе раскажуваат филм, слично на раскажувањето кое во минатото го правеле старите битолчани, истакна Ивановски.

Организаторот на ИФФК „Браќа Манаки“ е подготвен за новото фестивалско издание кое годинава ќе се одржи со препорачни ковид-мерки, а тоа значи дека на ниту еден фестивалски настан нема да може да се присуствува без потврда за извршена вакцинација или прележан ковид, согласно упатството од Министерството за здравство.

 
More from ВестиMore posts in Вести »
More from КултураMore posts in Култура »