Press "Enter" to skip to content

Совети од биоенергетичар: болки во грбот, со масажа и “taftherapy“ до квалитетен живот без болки

Со рачна терапија “taftherapy“ (сега и во Битола) може да се подобри здраствената состојба кај пациентите кои имаа хронични болки во грбот.

Во денесно време поради начинот на живот и недоволна физичка активност, секој човек после 22 години, сигурно со соочува со болки во грбот. Почетна фаза кај младите е еднократна болка, меѓутоа кај повозрасни е хронична болка, која се појавува после секое оптоварување на р’бетниот столб и мускулите на грбот.Најпогодена група на луѓе се фризери, стоматолози, луѓе кои работат со часови во седечка положба, во канцеларија каде сесема физички неактивни.

Меѓутоа и прекумерна физичка работа каде луѓе што по цел ден работат физички тешка работа и го оптoваруваат р’бетот и грбните мускули, знаат секако да имаат проблем со грбот.

Поради сето тоа, се јавува болка во лумбалниот дел, централниот грб и вратниот дел.

Кај луѓе со таков проблем е задолжитено тонусирање на мускули и релаксација на р’бетниот мозок, со што доаѓа до опуштање како на цетралните нерви така и исиалгичните нерви!Прва група се луѓе кои имаат почетна фаза на болка и кај нив болка се јавува неколку пати во годината!

Друга група е артодна група луѓе, кои после секое оптоварување на грбот чуствуваат болка.

И трета група се хронични пациенти кои имаат константна болка, секој ден во одредено време од денот, или секоја промена на временските услови, метеопати.

За секоја група се работи посебен програм на терапии и начин на терапија. Она што е битно дека со навремено делување на проблемот се решава долготрајно. Потребно терапии од 7 до 10, во зависност од сериозноста на проблемот.

Тоше Соколов, биоенергетичар, во Битола закажување на 070/355-979.