Press "Enter" to skip to content

Совети од нутриционист: која храна е погодна, а која треба да се одбегнува кај хронични заболувања?

Со биотерапија “taftherapy“, и во Битола може да се подобри здраствената состојба кај пациентите.

Кај луѓето кои боледуваат од одредени хронични заболувања како што се: спондилоза, дископатија, дискусхернија, сколиоза многу е важно да се внесува редовна и одредена храна. Треба да се знае кај заболувањето како што е спондилозата, кај оние со одредени израстоци – калцификати дека најважно е да го намалат внесот на калциум, храната која содржи високо количество на калциум како сирење, млеко, кашкавал, јогурт. Кај овие лица погодно е да се внесува храна со високо количество на протеини и железо.

За останатите заболувања како што се дискусхернија и дископатија препорачлив е внес на исхрана збогатена со витамин А, витамин Д и сите Б-комплекси. Со самото тоа, со храната која ги содржи овие параметри, помага кај лица со потврдените горенаведени две дијагнози.

Да напомене кај лицата кои патат од сколиозни промени или деформитети дека во најчест случај се јавува кај децата во рана возраст, во фаза на растење и развивање, при што кај нив се применува комбинација на исхрана и физикални или фитнес вежби.

Многу е важно сите совети кои се применуваат во сите овие состојби да бидат дадени и препишани од стручни лица.

Тоше Соколов, биоенергетичар, закажување на 070/355-979.