Press "Enter" to skip to content

Осумгодишниот клавирист Алексеј Белевски со највисока награда на 19. меѓународен натпревар “Даворин Јенко” во Белград

Младиот битолски пијанист, осум годишниот Алексеј Белевски од класата на проф. м-р Марија Шамоска Буџаковски настапи на 19. меѓународен натпревар “Даворин Јенко” кој се одржа во Белград, Србија. Натпреварот, кој годинава го имаше 19. по ред издание има долга музичка традиија, а организаторите се трудат од година во година квалитетот на биде поголем, конкуренцијата посилна, а жирито кое ги оценува клавиристите компетентно.

Во силна конкуренција во дисциплината “клавир соло“ настапи Алексеј Белевски од класата на проф. м-р Марија Шамоска Буџаковски, од Државното музичко училиште, а од Белград се врати со специјална награда од 100 поени во неговата категорија.

Инаку, Алексеј Белевски пијано свири од пред само една година и за кратко време, а наградата во Белград има поголемо значење, бидејќи тоа за него беше прв настап. Белевски пред жирито се престави со три стилски различни композиции од авторите Ј. С. Бах, М. Клементи и К. Милетков, а доби највисоки оценки, што за него секако е мотив и поттик за понатаму.