Press "Enter" to skip to content

По 8. пат се собраа другарите на Јове Начко, овој пат играа голем фудбал на “Градски“ во Битола (фото)

На градскиот стадион “Петар Милошевски“ во Битола викендов ќе се одржи по 8. пат меморијалниот фудбалски турнир во фудбал “Јове Димовски – Начко 2022“, а оваа година се одигра ревијален натпревар со гостинската екипа Бараево, Белград, фудбалскиот клуб Вранич.Како и секоја година организатори на турнирот се другарите на прерано починатиот Јове Димовски – Начко, кои се организирани со Здружение кое го носи неговото име. Но, оваа година за прв пат турнирот има меѓународен карактер. 

За годинашниот турнир, и за Јове Начко, Горан Шундовски, рече:-Денес е голем ден, за нас, бидејќи на овој ден е роден нашиот пријател, кој за жел веќе го нема, Јован Димовски – Начко. И покрај фактот што тој не е физички со нас, ние знаеме дека тој е тука заедно со нас, и дека неговиот дух денес е меѓу нас. Господ сакал токму на овој ден во негова чест да ги споделиме нашите прекрасни спомени за него на овој ден. Мене, а и на сите останите ни е драго што ја продолжуваме традицијата, која се надевам идната година ќе продолжи со нови содржини.

Годинава натпреварот во фудбал на Градскиот стадион во Битола го одбележи турнирот, а ова за ЗФСК Начко од Битола е прв меѓународен натпревар за нив, а противник им беше екиоата на Вранич, општина Барајево, Белград.Натпреварот заврши со победа на домаќините со 2:1.

-Турнирот за нас е прво да го одржиме споменот и сеќавањата за нашиот Јове – Начко, за кој сите ние го пометиме само по убави нешта. Потоа доаѓа дружењето, а оваа година имавме прилидка да бидеме домаќини на фудбалерите од Србија. Што се однесува пак до напреварот победивме со 2:1, со головите на Петровски во 15 и Геровски во 61 минута, а голот за гостите го постигна Стјепановиќ во 68 минута, рече Владимир Наковски. Ова е наше прво излегување на Градскиот стадион и се надевам дека во иднина ќе имаме поголем број на екипи, како од Битола, така и од надвор. Покрај тоа гостите уживаа да играат на Градскиот стадион во Битола, ќе понесат убави спомени од прошетката низ Битола, по Широк Сокак, а ги посетија и Српските гробишта од Првата Светска војна, каде заедно со домаќините положија цвеќе.